середу, 18 лютого 2015 р.

Налаштування параметрів сторінки, абзацу та шрифту в MS Word 2010

Доброго дня.
Сьогодні я хочу розповісти про роботу з текстовим редактором Word, що входить до складу програмного продукту Office від Microsoft. А точніше про методику роботи, бо якщо знаєш що і як робити, то буде байдуже яка версія програми в тебе встановлена на комп’ютері.

І так, при створення любого документа в Word ми проходимо декілька етапів, це:
1) створення титульної сторінки в документі (можна титульний лист зробити окремим файлом і роздрукувати також окремо);
2) налаштування параметрів сторінки документа;
3) налаштування параметрів абзацу;
4) налаштування параметрів шрифту;
5) збереження готового документу (шаблону).
Пройдемося по цих пунктах в MS Word 2010.
Для створення титульної сторінки (на жаль, цієї функції немає в Word 2003) необхідно перейти на закладку "Вставлення" і натиснути на кнопку "Титульний аркуш" один раз лівою кнопкою миші. Після цього необхідно обрати шаблон титульного листа, підтвердивши свій вибір одинарним натисканням на картинці шаблону лівою кнопкою мишки. Програма автоматично додасть титульну сторінку в документ і тепер у Вас буде вже дві сторінки. Зміст першої сторінки документу я думаю Вам вдасться самостійно виправити. 


Після створення титульного листа переходимо до налаштування параметрів сторінок нашого документу. Для цього натискаємо ліву кнопку миші на другому аркуші. Курсор має переміститися на неї. Далі натискаємо на третю закладку "Розмітка сторінки" і біля напису "Параметри сторінки" з правої сторони натискаємо кнопку (на рисунку вона обведена малим колом один раз лівою кнопкою миші. З’являється вікно параметрів сторінки, де ми можемо ввести свої розміри відступів полів від краю сторінки паперу. На рисунку вони встановлені такими: верхнє - 2,5 см, нижнє - 1,5 см, ліве - 1,5 см та праве - 1,5 см. Параметри корінця та відступу від корінця варто не чіпати, якщо не знаєте, що це. В цьому вікні, ще можна обрати орієнтацію сторінки: книжна та альбомна. Після внесення нових даних необхідно натиснути на кнопку "Ок".


Тепер налаштуємо параметри абзацу. Для цього натискаємо на першу закладку "Основне" і там шукаємо напис "Абзац". Біля нього натискаємо на кнопку, що на рисунку обведена малим колом, один раз лівою кнопкою миші. З'являється вікно параметрів абзацу. Тут можна налаштувати відступи тексту від полів, виставити величину першого рядка ("красной строки") в полі "Спеціальний", визначити на скільки пунктів абзаци будуть відступати один від одного. а також виставити міжрядковий інтервал (відстань між рядками в тексті). По завершенні введення обов’язково натискаємо на кнопку "Ок".


Після цього переходимо до налаштування параметрів шрифту. Для виведення вікна параметрів шрифту необхідно лише натиснути на кнопку (на рисунку вона обведена в мале коло) біля напису "Шрифт". Далі в цьому вікні обираємо назву шрифту. Я рекомендую набирати документи шрифтом "Times New Roman" чи "Arial". Також виставляємо необхідний розмір шрифту (я раджу - 14, бо гарно читається навіть без окулярів). Можна обрати і колір тексту і варіанти його накреслення (закреслений, з нахилом, живний і т.п.). Завершивши ввід параметрів натискаємо на кнопку "Ок".



І тепер робимо останній крок - зберігаємо пустий документ перед початком його заповнення. Для цього натискаємо на закладку "Файл" і там обираємо команду "Зберігти" чи "Зберігти як"


Після цього можна приступати до набору в вашому документі.

P.S. Якщо у Вас Word 2003 чи ще старіший, то ось посилання як підготувати документ в цій версії програмі (натисніть для перегляду).


2 коментарі: