середу, 26 червня 2013 р.

Ресурси Інтернет в роботі сучасного бібліотекаря (частина 1)

Доброго дня читачі!
Вже давно не писав в свій блог ніяких статей. Мабуть була творча криза :) Але зараз є декілька ідей, про які хочу розповісти вам. Вони навіяні конкурсом "Лідер бібліотечної інноватики", що зараз проводить Херсонське обласне бібліотечне товариство.
Хочу розповісти про ті можливості Інтернету, які зараз можна використовувати бібліотекарям в своїй роботі. Деякі з них потребують наявності безлімітного тарифу (без обмежень в Мб на завантаження на/з ПК) Інтернету, а деяким ні.
Почну з ресурсів, що надає в користування компанія Google.
1. Електрона пошта Gmail. Вона може використовуватися як для спілкування з колегами по своїй бібліотеці, так і з колегами з різних бібліотек області чи України, а також з іншими користувачами електронної пошти. Наявність таких параметрів, як: дата та час відправлення і отримання листа; важливість; повідомлення про те що отримувач прочитав листа дозволяє бути впевненим, що завдання видане керівником проекту дійшло до виконавців. До листа можна прикріпити текстові документи, зображення, презентації та інші файли (окрім файлів, що виконуються) обсягом не більше 20 Мб.
Як користуватися електронною поштою Gmail можна ознайомитися за допомогою мого посібника, а з правилами (етикетом) написання листів за допомогою презентації пані Башун Олени "Етика електронного листування".     
2. Календар. Даний ресурс дуже зручний, коли необхідно щоб усі події бібліотеки були зібрані в одному місці. На рисунку наведено скріншот календаря моєї бібліотеки.
Створювати події може, як власник календаря, так і люди яким було надано цю можливість. Можна дати можливість колегам  лише переглядати події, без можливості їх змін та видалення. Також можна зробити календар публічним (додати його до вашого сайту чи блогу) і тоді його можуть переглядати усі користувачі Інтернету. Чим не гарна реклама подій, що відбуватимуться в вашій бібліотеці і при цьому повністю БЕЗКОШТОВНА.
3. Відеоресурс Youtube. Про даний ресурс багато казати не треба :) Про нього знають або чули усі. Чим він може допомогти нам бібліотекарям? На ньому можна створити канал і розміщати відео з подіями, що відбувалися в книгозбірні або інший відеоматеріал про бібліотечну справу. Можна підписатися на канали своїх колег чи інших користувачів цього відеоресурсу.

4. Ресурс блогів Blogger. Даний ресурс призначений для створення та ведення блогів. Завдяки ньому без великих знань про створення сайтів я можу бути представленим у всесвітній мережі Інтернет. Так само, може і ваша бібліотека чи філії розповідати світу про своє життя.
5. Диск Google. Гарний ресурс де можна зберігати ваші текстові файли, зображення, презентації (наданий об’єм до 15 Гб). Ці файли можуть бути доступні лише вам чи тим користувачам, яким ви надали спільний доступ. Взяли посилання на необхідний файл і додали його у вашу статтю на блозі всього за декілька секунд :)

6. Перекладач від Google. Ви не знаєте англійської? Не біда! За допомогою цього ресурсу від Google можна перекладати з багатьох мов на українську чи російську. Необхідно обрати лише мову оригіналу і перекладу та в поле оригіналу вставити текст. Після цього натиснути на кнопку "Перекласти" і маємо переклад. Правда він буде не дуже гарним, але зрозуміти про що йдеться мова можна.
7. Карти від Google. Гарний ресурс, коли вам потрібно взнати про маршрут руху та відстань від точками мандрівки. Можна створювати маршрут історичної чи краєзнавчої мандрівки. Позначити свою бібліотеку чи її філію на мапі, аби про вас взнали більше користувачів :)

На цьому все з ресурсами від Google. Якщо ви знаєте як їх можна використовувати для просування чи полегшення роботи бібліотек, і їх не було перераховано у статті, то залишайте їх у коментарях.

Дякую за увагу і до наступних зустрічей.

5 коментарів:

  1. Дякую за підказки. Допомагає в роботі. Просто, доступно і легко. І шукати не треба, все готово і в одному місці. Раджу всім!

    ВідповістиВидалити
  2. Клас !!! Все це знаю і давно використовую, але до уваги прийняла !!! Дякую !

    ВідповістиВидалити
  3. Дякую, корисна інформація, багато чого використовую, а про Диск Google, добре що нагадали, буду користуватися!!!

    ВідповістиВидалити
  4. От як добре. Те що мені потрібно. Дякую

    ВідповістиВидалити
  5. Так, так дуже цікаво і корисно. Дякую.

    ВідповістиВидалити